HTML

Friss topikok

A kaland folytatódik: tárgyvásárlás Argentínában. Aranyos Sándor - Horváth Anita - Sári Zsolt

2016.12.01. 15:21 :: skanzenkurátor

A Skanzen argentin diaszpóra kutatása idén májusban folytatódott, a 2014-ben felmért tanyaépület részleges bontása májusban megtörtént, ekkor számos családokhoz kötődő tárgyat is sikerült megvásárolnunk. Jelenleg a kutatás lezárására (?) érkeztünk vissza Villa Angelaba. A megszerzett épületelemek és tárgyak hazaszállításának megszervezésén kívül további kiegészítő tárgy gyűjtéseket végzünk és a magyar közösség tagjaival készítünk interjúkat.

A szabadtéri múzeumok speciális muzeológiai módszertana számos lehetőséget, de legalább ennyi nehézséget rejt magában a gyűjtés, a feldolgozás és az interpretáció területén. Az elmúlt évek állandó és időszaki kiállításaihoz szükséges gyűjteménygyarapításokhoz hasonlóan, az argentin diaszpórában élő magyarság kutatásának alkalmával is hasonló problémával szembesültünk.

A hiteles épület, hiteles tárgy koncepció egyik hagyományosan elsődleges eleme, hogy a kiválasztott épületből, a hozzá tartozó családtól mentünk át tárgyakat az intézménybe. Ebben az értelemben nem sok mozgástér adott egy-egy társadalmi probléma feltárására, hiszen a megmerevített, időmetszetekhez kötött „diorámák” nem minden esetben kommunikatívak, sokszor nem értik a látogatók a tárlat miértjét, a kulturális javak felhasználása terén csekély lehetőséget tartogat a közönségfogadás, ismeretátadás szempontjából, és igen szűk keresztmetszetét adja az adott társadalmi réteg kulturális folyamatainak. Ez már csak akkor nehezítheti még jobban a kurátorok életét, ha nem tudnak megfelelő mennyiségű tárgyat gyűjteni a meghatározott időszakhoz, vagy ami kiemelt jelentőségű a kortárs muzeológiában, hogy nincsenek sztorik a darabokhoz.

kep2.jpg

Régiségkereskedés Corrientesben. Fotó: Sári Zsolt

Az új muzeológiai módszertanok és a szolgáltató intézmények – elsősorban a skanzenekre tekintve – szakmai fejlődésének egyik kiemelten fontos iránya napjainkban a társadalmi, gazdasági problémákra való reagálás a mindennapi működés során. Ez volt az egyik kulcsmomentuma a teljes diaszpóra vizsgálatunk elindításának. A tanyákon, az iskolában tett látogatásaink során egyértelműen kirajzolódott számunkra, hogy viszonylag kevés tárgyat tudunk közvetlenül a családoktól megvásárolni. Egyrészt a mezőgazdasági munka feladásával, a tanyákról a városba költözéssel számos régi használati tárgy eltűnt a mindennapokból, másrészt az identitásuk fenntartásában nagyon fontos szerepet tölt be a „magyar tárgyak” megőrzése, így azoktól nem akarnak megválni. Miután világossá vált számunkra, hogy meglehetősen nehéz lenne a hagyományos bemutatási elvek követése ebben vizsgálatunkban (is), a mikroközösség reprezentációja felé nyitottuk az olló szárait. A magyar közösség jelenkori összetartása, a magyar és argentin állam részéről megnövekvő figyelem, a fokozatosan elénk tárulkozó kultúrtörténeti folyamataik sokkal több izgalmat tartogatnak, mint egy időpont megmerevítése. Ezt támogatja az az európai skanzenek esetében is egyre nagyobb számban fellépő módszertan, miszerint a kiválasztott építményekben a mikroközösségeket szemléltetik, vagy az egyén/család és a mikroközösség kapcsolata válik fókuszponttá.

kep3.jpg

Útban Villa Angela felé. Fotó: Sári Zsolt

Villa Angéla településhez közeledve, Resistencia és Corientes városok antikvitásai felé vettük az irányt. A magyar közösség tagjai argentin életvitelük fejlesztéséhez a helyi kereskedésekből megvásárolt tárgyakat használták fel. A korábbi néprajzi vizsgálatok pedig egyértelműsítették számunkra, életmódjuk (elsősorban a mezőgazdaságra építő önfenntartás), társadalmi rangjuk nem engedte meg számukra az impozánsabb használati eszközöket. Szerencsével jártunk a kereskedőknél, hiszen az 1930-1940-es évek életvitelének kiemelt darabjait tudtuk megvásárolni. Így bővül a múzeum gyűjteménye egy vízhordó kannával, egy gőzzel működő vízforralóval, egy világítótesttel és további fém, üveg használati tárgyakkal. A kutatás folytatása viszont csak most kezdődik, és miután eltökélt szándékunk a folyamatokat a jelenig követni, így számos lehetőség tárult elénk.

kep1.jpg

Régiségkereskedés Corrientesben. Fotó: Sári Zsolt

Szólj hozzá!

Címkék: gyűjtemény Argentína

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr5112014804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása