HTML

Friss topikok

A bárányok nem hallgatnak

2013.07.01. 23:43 :: skanzenkurátor

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum csaknem egy évtizede vesz részt különböző Európai Uniós projektekben, a Kultúra keretprogram társfinanszírozásával. 2010 szeptemberében vette kezdetét az Európai Unió Kultúra 2007-13 keretprogramjának társfinanszírozásával megvalósuló transznacionális pályázatunk, a CANEPAL („Culture and nature: The European heritage of sheep farming and pastoral life”, azaz „Kultúra és természet: a juhtartás és a pásztorkodás európai öröksége”), amely 2014. augusztus 30-ig tart.

milota (628).JPGBirkanyáj a milotai ártérben, 2012
 

A projekt nyolc európai ország (Franciaország, Görögország, Lengyelország, Bulgária, Észtország, Spanyolország, Olaszország és Magyarország) részvételével zajlik, melynek első fázisában (2010-2012) tíz tematikában zajlottak nemzeti kutatások, amelyekből egy-egy partner intézmény vezetésével elkészültek a tematikus összefoglalók. A tíz tematika a lehető legszélesebb aspektusok mentén vizsgálta a témát, mivel az évszázados múltra visszatekintő európai juhtenyésztés amellett, hogy jelentős gazdasági ágazatnak bizonyult, rendkívül gazdag tárgyi és szellemi kulturális örökséget hordoz magában. Az alábbi tíz témakör ezt a kulturális sokszínűséget mutatja be:

  1. A juhhoz és annak felhasználásához kapcsolódó hagyományos kézművességek: a bőr, és gyapjú felhasználása
  2.  A juhtartáshoz kapcsolódó építészeti megoldások
  3. Pásztor élet: mindennapi tevékenységek, életmód, stratégiák
  4. Transzhumance utak
  5. Táj és juhtenyésztés
  6. Birka a táplálkozásban
  7. Folklór, mitológia, néphit, népszokások, ünnepek, zene és tánc.
  8. Hagyományos élelmiszerek
  9. Pásztor élet a művészetben
  10. A juhtartáson alapuló vidéki gazdálkodás- turizmus, ökogazdaság, őstermelők, bio élelmiszerek, stb..

DSC02981.JPG

Friss sajt készül egy görög családi sajtműhelyben, 2011
 

Ezekre a tudományos, kutatási beszámolókra, összefoglalókra épül a projekt második része, amelyben a nyilvánosság felé fordulva, szélesebb társadalmi rétegek: kutatók, gazdálkodók, diákok, múzeumi látogatók bevonásával szeretnénk ezt a közös európai örökséget bemutatni, élővé, ma is hasznosíthatóvá tenni. Ehhez számtalan klasszikus és modern formát, közvetítő médiumot felhasználunk.

Hét tematikus kiállítást rendeznünk 2013-ban hat részt vevő országban: Bulgáriában a folklór, Lengyelországban a pásztorélet, Franciaországban a transzhumance, Észtországban a táj, Magyarországon a konyha, Görögországban az építészet és a kézművesség témákban. Minden esetében a nemzetközi együttműködésen és ismeretanyagon alapuló kiállítás jön létre, amely számos vizuális anyaggal és interaktív megoldással tárja az érdeklődők elé a projekt során végzett kutatások eredményeit. A kiállítás-sorozatot 2014 tavaszán egy összefoglaló nagy, nemzetközi tárlat fogja zárni Szentendrén. A kiállításokról részletesen fogok beszámolni a későbbiekben.

DSC04643.JPG
Juhnyáj Észtországban, Tartu mellett, 2012

A kiállítási katalógusok mellett számos más kiadvány is megjelenik a közeljövőben, többek között egy zenei DVD a szófiai Nemzeti Múzeum szerkesztésében, amely a részt vevő országok pásztorzenei hagyománykincsét tartalmazza, a dalok, zenék mellett szövegekkel, fotókkal, kisfilmekkel. A Skanzen gondozásában megjelenik egy receptkönyv, mely a különböző országok hagyományos birka és bárány ételeinek receptjeit tartalmazza. A francia AFMA (a Mezőgazdasági Múzeumok Szövetsége) szerkesztésében pedig egy digitális térképgyűjtemény DVD-n, mely a transzhumáló állattartás európai útvonalait mutatja be, történeti és mai vonatkozásaiban egyaránt.

A projekt kiemelt feladatának tekinti a fiatalok bevonását, a téma iránti érdeklődés felkeltését. Ezzel a tevékenységgel legfőbb célunk, hogy olyan oktatási anyagot hozzunk létre elsősorban középiskolások számára, melynek segítségével közelebb kerülhetnek a juhászat és a pásztorkodás kulturális örökségéhez, többet megtudhatnak a természet és a kultúra rendkívül szoros kapcsolatáról, valamint a pásztorok sajátos, ámbár korántsem könnyű, meglehetősen magányos életmódjáról, nehézségeiről és lehetőségeiről. Ehhez egy vidám, szórakoztató, mégis oktató számítógépes játékot fejlesztünk, amely egyénileg és csoportosan is játszható lesz.

Egy négy éves projekt utolsó évéhez, látványos végkifejletéhez közeledünk. A következő hónapokban rendszeresen írok majd kiállításokról, kiadványokról, nemzetközi workshopokról.

P4271704.JPGPásztor a zala megyei Kávás mellett, 2010

 

Szólj hozzá!

Címkék: pásztorélet juhtartás eu-s projekt

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr645387016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása