HTML

Friss topikok

Tres Boliches, ahol meglepő tárgyakra bukkantunk. Aranyos Sándor - Horváth Anita - Sári Zsolt

2016.12.08. 00:57 :: skanzenkurátor

Argentínai kutatásunk szakértője, és segítője Zsonda Márk, aki már évek óta dolgozik a chacoi magyarok között. Egy ismerőse adta az információt, hogy van egy tanya, ahol még találhatunk régi tárgyakat, amelyek jól jöhetnek a Skanzen gyűjteményébe, illeszkednek a kutatási programunkhoz. Egy lengyel felmenőkkel is rendelkező Villa Angela-i ügyvéd, egy bizonyos Kuzmak régi tanyáját kell meglátogatnunk. Mint annyiszor most is Vajda Pista bácsi volt segítségünkre, aki ehhez az úthoz az általa épített lakóautót kölcsönözte számunkra, és vállalta a sofőr szerepét is. Egy körülbelül fél órás, kedélyes autókázás után érkeztünk meg a Tres Boliches, azaz Három csárda nevű barrio-ba, ahol amúgy a Pajor tanyát is megszereztük. A Tres Boliches onnan kapta a nevét, hogy három „csárda”, kereskedelmi és vendéglátó üzlet működött itt, a Kuzmak-féle vegyesbolt, egy pékség, illetve a Botka Bözsi néni nagybátyja által üzemeltetett kocsma és vendéglő.

dsc_0222.JPG
A Kuzmak féle lakóház és bolt épülete. Fotó: Sári Zsolt

A Kuzmak-tanyát, amelyen egy nagyméretű lakóház, és számtalan gazdasági épület áll, az 1940-es években építette a Kuzmak család. A lakóházban a negyvenes évektől vegyesbolt is működött. A jómódú família viszonylag gyorsan gyarapította a birtokát, amely fénykorában több mint 300 hektáros volt. A gazdálkodás mellett működtették az épület egyik szárnyában a vegyeskereskedésüket, amely a jól menő évek után, a fakitermelés háttérbe szorulásával, a munkások elmaradásával, a gazdasági válság következtében a hetvenes évek elején bezárt. Na nem teljesen, hiszen Pablo Kuzmak még ma is működtet egy kisboltot az épületben, ahol leginkább már csak a környék tanyáit lakó őslakos indiánok vásárolnak.

dsc_0322.JPGVásárlók a bolt ablaka előtt. Fotó: Sári Zsolt

A bolt nagy helyisége azonban ma is úgy áll, ahogy a hetvenes években bezárt. Kísértetiesen hasonlít a helyzet a Pennsylvaniában talált és a Skanzen által megszerzett Bagu Balázs-féle bolthoz. Az eredeti berendezésen, polcokon és szekrényeken ott áll még a mérleg, a pénztárgép, de az utolsó napok árukészlete is egymás mellett.

dsc_0292.JPG
A bolt régi mérlege még a pulton áll. Fotó: Sári Zsolt
bolt.jpg
A bolt belső képe, mai állapota. Fotó: Aranyos Sándor

A bolt vegyeskereskedésként működött, a konyhai tárgyak, edények, mellett vásznakat, kelméket, kész ruhákat, háztartási vegyes árut, gazdasági eszközöket és persze élelmiszert is értékesítettek. Nemcsak a környék tanyáiról, hanem a városból is kijártak az emberek vásárolni, hiszen gyakran olcsóbb volt, mint a városi üzletek.

dsc_0278.JPG
Régi vásznak az egyik bolti szekrényben. Fotó: Sári Zsolt

Igazi paradicsom volt számunkra a bezárt üzlet –még akkor is, ha leírhatatlan kosz fogadott bennünket-, hiszen számtalan olyan tárgyat találtunk, amelyekről az előző napok interjúiban említést tettek, de vagy már nem tudták megmutatni, vagy éppen még mindig használatban voltak, és ezért nem tudtuk őket megszerezni. A több órás válogatás és beszélgetés után több tucat tárgyat sikerült megvásárolnunk, köztük helyi, feliratos szódásüvegeket, fonott, mendózai boros ballont, női táskát, férfikalapot, zománcos étkészletet, petróleumlámpát, poharakat, vagy éppen a család személyes tárgyai közül Pablo bácsi gyermekkori etetőszékét, a család által használt mosófát.

Értékes, és izgalmas tárgyakkal gyarapítottuk a Skanzen chacoi gyűjteményt, hiszen évtizedeken keresztül ebben az üzletben vásároltak a környék magyar családjai is.

img_2837.JPG

Elmélyülten figyeljük a kiválasztott tárgyak egy kisebb csoportját. (Sári Zsolt, Aranyos Sándor, Zsonda Márk) Fotó: Horváth Anita

Szólj hozzá!

Címkék: bolt diaszpóra műtárgyak Argentína Chaco

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr8512032215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása