HTML

Friss topikok

Chacoi advent. Közeledik a karácsony. Aranyos Sándor - Horváth Anita - Sári Zsolt

2016.12.05. 03:41 :: skanzenkurátor

Az ünnepek az identitás megőrzésének is fontos elemei. Az óhaza ünnepeit gyakran az új körülményekhez alakítva formálták. A karácsony Chacoban is az egyik legfontosabb családi ünnep maradt a magyar közösség számára. Ugyan a karácsonyfát nem fenyőfából állítottak, de a környék erdőiből szép fát választottak, és azt helyezték el házaikban. A karácsonyfát szentképekkel, kalácsokkal díszítették. Az idősebbek emlékeznek még arra, hogy betlehemesek is járták a magyar családok tanyáit.

betlehem.jpg
Betlehem egy Villa Angela-i üzlet kirakatában. Fotó: Horváth Anita

Ma pedig már azt láttuk Villa Angela utcáin sétálva, hogy a tömegkultúra itt is megjelent: egyre több üzletet díszítenek karácsonyi díszekkel, műfenyőkkel, kínálnak Európában is jól ismert karácsonyi díszeket.

karacsony.jpg

Karácsonyi díszek egy Villa Angela-i üzlet kirakatában. Fotó: Horváth Anita

Advent második vasárnapja előtt végre sikerült eljutnunk Botka Erzsébethez, vagyahogy itt mindenki ismeri, Botka Bözsihez.

botka_bozsi.jpg

Botka Bözsi. Fotó: Horváth Anita

Alig tudunk időpontot egyeztetni vele, állandóan jön-megy, szervezkedik. Ő az egyik legtevékenyebb motorja az Argentínába szakadt magyarságnak. Mikor végre megérkezünk hozzá este félkilenckor – itt az élet késő estébe nyúlik a délutáni szieszta miatt – tapasztaljuk, hogy az ideje java részét a karácsonyi vásár szervezése teszi ki. Ajándékba is a vásárban eladható apróságokat kért Magyarországról. Az asztalon hevernek a kézimunkái: tűpárnák, díszpárna, amiket szintén oda szán portékának.

diszparna.jpg

 Botka Bözsi általa karácsonyi vásárra készített díszpárna. Fotó: Horváth Anita

A magyar közösség több családját is sikerült bevonnia így többen készülnek süteményekkel, kézműves termékekkel. Ez lesz az első alkalom, hogy karácsonyi vásárt szerveznek a Magyar Egyesületben, az ötletet Buenos Airesből hozta magával, ahol évtizedeken keresztül élt és dolgozott. Férje korai halála után négy kicsi gyermekével „Buenosba” költözött Domonkos Páter (37 évig teljesített szolgálatot Argentínában és évente látogatta a villa angelai közösséget) biztatására. Olivoson a magyarok között mi több a Magyar Egyesületnél talált munkát és új életet. A nagyváros élénk kulturális élete nagy hatással volt rá, de a családi gyökerek erősebbnek bizonyultak és miután a gyerekei saját életet kezdtek, visszaköltözött Villa Angelaba. Idén a Mikulás nem látogat el az egyesületbe, de Bözsi néni kezdeményezésre egy új hagyomány veheti kezdet az adventi időszakban, a karácsonyi vásár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr2612023663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása