HTML

Friss topikok

Tejlekvár: hazai ízek argentín köntösben. Aranyos Sándor - Horváth Anita - Sári Zsolt

2016.12.03. 14:43 :: skanzenkurátor

Az 1920-as, 30-as években kivándorolt magyarok ma élő leszármazottai között kutatva hallottunk a „tejlekvárról”, otthon talán karamellkrémként ismerhetik. Nekünk újdonság volt. A még Beregszászon született, 90 éves Faggyas Zsuzsa néni 1928-ban érkezett Argentínába édesapjával, mostoha anyjával és két testvérével. Mai napig gyönyörűen beszéli a magyar nyelvet, emlékei egészen a kivándorlásuk idejéig visszanyúlnak.

dsc_0005.JPG

Faggyas Zsuzsanna. Fotó: Sári Zsolt

A Villa Angelaban letelepedő magyarok étkezésében hamar megjelentek a helyi, könnyen hozzáférhető alapanyagok. A földműveléssel (gyapot, kukorica, napraforgó termesztése) és állattartással (baromfi, disznó, marha) foglalkozó önfenntartó parasztgazdaságok sok húst, zöldséget, gyümölcsöt használtak. Hetente sütöttek kenyeret. Savanyítottak káposztát, így a töltött káposzta vagy székelykáposzta is rendszeresen került az asztalra. A disznót részben az óhazában megszokottak szerint dolgozták fel, füstöléssel tartósították, ugyanakkor az argentin szokások szerint assadot is készítettek grillen. Az édességek közül legtöbbet, a palacsintát, fánkot, rétest bejglit említették. Töltelékként túrót, lekvárokat, diót és mákot használtak bár ez utóbbit nagyon nehéz volt beszerezni, így leginkább az ünnepi asztalra került mákos étel.

palacsinta.jpg

Palacsinta a villa angelai piacon. Fotó: Sári Zsolt (2014)

A hatalmas legelőkön sok szarvasmarhát tartottak, nemcsak a húsáért, hanem mint otthon az óhazában a tejhaszonért is.  A tejből otthoni szokás szerint tejföl, túró készült leginkább.

dsc_0053.JPG

A múzeum számára megvásárolt nagyméretű tejeskanna. Fotó: Sári Zsolt

Az új hazájukban azonban megismerték a helyi élelmiszereket is, amelyek természetes gyorsasággal kerültek be a mindennapi étkezési kultúrájukba. A „tejlekvár” spanyol nevén dulce de leche egy igazi dél-amerikai specialitás, édességek készítésére és ízesítésére használják. A tejet cukorral főzik több órán keresztül, a végén egy karamellizált tejkrémet kapnak. Az extra édes, kenhető nyalánkságot Zsuzsa néniék mindenféle süteményhez használták tölteléknek, de a legnagyobb kedvenc a tejlekvárral töltött palacsinta volt. Mi is kóstoltuk, a belga flan argentin változata mellé halmozva kaptuk ezt a selymes édességet. Érdemes kipróbálni, különleges és ízletes!

tejlekvar.jpg

Tejlekvár, dulce de leche. Fotó: Horváth Anita

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia Argentína

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr9412018953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása