HTML

Friss topikok

SZABVÁNY / PRAKTIKUM / FLANC

2013.05.28. 20:50 :: skanzenkurátor

Izgalmas kiállítást nyitottunk a Skanzen Kisalföld tájegységében álló bogyoszlói lakóházban. Trevor Amery, fiatal amerikai képzőművész szobrai új üzeneteklet hordoznak az egykori parasztház szobájában. A Fulbright-ösztöndíjjal nyolc hónapon át Magyarországon tanuló és alkotó Trevor Amery kutatásai középpontjában a paraszti tisztaszoba állt, s a kiállításban megjelenő alkotásait a falusi életben különleges szerepet betöltő tér ihlette.

Trevor Amery Amerikából jött, azért jött hozzánk, hogy alkosson. Ez eddig akár egy szokványos történet is lehetne. Egy amerikai fiatal közép-európában alkot Fullbright ösztöndíjjal. Volt ő már Finnországban is. Ott „egészen véletlenül" a szauna ihlette meg. A szauna, amely a finn közösségi élet egyik meghatározó helyszíne volt és maradt. Magyarországra úgy jött, hogy a tisztaszoba értelmét kutassa, és abból merítsen ihletet alkotásaihoz.
De mi is az a tisztaszoba? Miért lett érdekes egy kortárs amerikai művésznek?
A magyar parasztházak nagy többsége egy szobás volt. A 18. század végén a kétszobás parasztházak esetében megjelent a tisztaszoba, amely díszítettségében és használatában különbözött a lakószobától. A falusi otthonok reprezentációs jellege, a család társadalmi helyzetének reprezentálása fontos szempont volt a lakás tereinek és a térhasználati szokások kialakításában. A reprezentáció, a luxus megjelent a tisztaszobában, gondoljunk csak a díszpárnákra, amelyeket egymásra rakva, gyakran a plafonig sorakoztattak. És Trevor is megérezte a párnáknak a szerepét, fontosságát, hiszen az egyik, a kiállításban is megjelenő alkotásának az alapja, és ihletője: a fekete festett gipsz párna szobor, amely formájában az egykor a tisztaszobában mennyezetig tornyozott, a család gazdagságát jelző díszpárnák sokaságára emlékeztet, a festési technika és a stílus ugyanakkor az Amerikában népszerű autófestési technika, az „autobody”. 

parna.jpg

UNTITLED (Pillow) Fotó: trevor-amery.com


A tisztaszoba a falusi lakások reprezentatív tere volt, és többnyire az is maradt a 20. század közepéig. Változást a televízió megjelenése és elterjedése hozott. Ezt a státuszjelző csodát a tisztaszobában helyezték el. A televízió nézés megváltoztatta a korábbi térhasználati szokásokat, a TV köré szerveződve a szoba a társas együttlét színtere lett, a tisztaszoba lakószobává, vagy a városi mintát követve nappalivá alakult. A reprezentációs szerepe azonban ekkor is megmaradt, ezt hangsúlyozták a bútorokkal, a dísztárgyakkal.
A tisztaszoba a parasztházakban a vendég számára fenntartott hely volt. A legdíszesebb, mindig tisztán tartott szoba volt, az, ahol gyakran csak a vendég foglalt helyet. A mindennapi élet  a ház másik szobájában zajlott, a tisztaszoba az ünnep, és valamiképp a kiváltság szimbolikus tere volt a lakóházban. 
A tisztaszoba a kulturális identitás eleme a kollektív emlékezet vizuális értelmezése által. A tisztaszoba emberek és történeteik lenyomata. A tisztaszoba a szabvány és az egyéniség helyszíne is, hiszen szabályszerűen rendezték, de az egyediség is része volt.

hordozo.jpgCHAIRPACK. Fotó: trevor-amery.com

Trevor Amery kérdéseket vet fel a praktikum szerepét, a hasznosság és a luxus viszonyát illetően, és megmutatja a kérkedésből fakadó abszurditást. Amery szerint egy mindennapi tárgy újraértelmezése alternatív lehetőséget jelent a közvetlen környezetünk formálásában. És ezt látjuk abban a három szoborban is, amelyet most a Skanzenben állított ki.
Trevor Amery sok mindent megtanult a tisztaszobáról, és rólunk magyarokról. Most, amikor az általa alkotott műalkotások egy tisztaszobába kerültek, a helyére került a világ: a tisztaszoba nem szűnt meg, talán csak átalakult, úgy mint az a (paraszti) középosztály, amely egykor használta a tisztaszobát. Köszönjük Trevor, hogy emlékeztetsz a tisztaszobánkra (is).

kulcs.jpgUNTITLED (Standards for Private Space) Fotó: trevor-amery.com

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás Trevor Amery Kortárs művészet tiszta szoba

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr235331226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása