HTML

Friss topikok

Élet a megnyitó után

2011.06.09. 11:23 :: skanzenkurátor

A  kiállítás megnyitása után a látványtervezővel és a kivitelezővel körbejártuk a kiállítást, és néhány kisebb javítást elvégeztünk, hogy valóban minden a helyén legyen, minden információ megjelenjen. Sok bizonytalanság volt a technikai eszközök körül, hiszen a legtöbb csak a megnyitó előtt készült el és került be a kiállításba. Néhány ezek közül, még soha nem szerepelt skanzenes kiállításban (de de más magyarországi példákra sem emlékszem). Elkészült a Kárpár-medence méretarányos domborzati térképe. Ennek különlegessége, hogy azzal a technikával faragta ki egy esztergagép, amivel a vitorlás hajók oldalát is készítik. Erre a makettre vetítjük rá a magyar vasúthálózat kialakulásának történetét, egy szép számítógépes installáció segítségével.

 

 A számítógépes installáció. Fotó: Deim Péter

 A galéria szinten egy "testérzékeny" (copyright Égő Áron) monitor segítségével mutatjuk be a MÁV "növekvő ház" típusterveit, az I. - IV. osztályú állomásépületek változatait, és a ma is álló épületek állapotát: van köztük szépen felújított, felismerhetetlenségig átépített, és enyészetnek indult egyaránt. A program egy kinect segítségével kelti életre az épületeket. Itt igazán megszabadulhatsz a technika béklyóitól, elengedheted magad, kötöttségek nélkül, a tested (a kezeid) mozgásával irányíthatod az épületeket és a fotókat.

 A kinect program. Fotó: Deim Péter

Aki egy kis nyugalomra vágyik, az a vasutas moziban nézheti meg a korabeli filmhíradók vasúttal kapcsolatos részleteit, kiderül, hogy mi történt, ha méteres hó borította be a pályát, milyen változásokat jelentett az új menesztő tábla bevezetése.De nevethetünk Bendegúz és Szabó bakter történetének egy-két részletén is. A harmadik szinten pedig babzsákfotelokban élvezhetjük a mozdonyablakból látott természeti és épített környezetet: kisfilmet készítettünk arról, hogy mit látnak a mozdonyvezetők munka közben.

A mozgóképek, a számítógépes installáció mellett több száz korabeli fotó segítségével mutatjuk meg a vasút fénykorát, a vidék modernizációját. Célunk volt, hogy a kiválasztott műtárgyak erősítsék a kiállítás üzenetét. A kevesebb, néha több - vallom  a kiállítás rendezés során is. Vannak egységek, ahol csak egy-egy tárgy viszi tovább az üzenetet, például akkor, amikor a vonaton utazókat mutatom be, a tanuló, a piacozó, a summás, az ingázó munkás, a katona, a migráns, a turista utazóládája, táskája, kosara és bőröndje jelképezi az egykori utasokat. Más esetben, a tömeghatást  egy tárgy több típusa, változata jeleníti meg (kosarak, thonet szék, óra, lámpa), vagy éppen egy-egy vasutas élettörténetét, saját fotóik, és irataik segítségével rekonstruáltuk.

 Az utazók és táskáik, bőröndjeik. Fotó: Deim Péter

 A kiállítás folyamatos ellenőrzése (minden a helyén van és működik, megfelelő a páratartalom, a hőmérséklet és a fényerő) mellett tárlatvezetéseket is gyakran tartok a kiállításba, tv- és rádióinterjúk viszik hírét az anyagnak, és bízom benn, hogy a látogatók -ahogy a vendégkönyvi bejegyzések mutatják- szeretik és értik is a kiállítást.

 

 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr122970078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burqus · http://wangfolyo.blogspot.com 2011.06.09. 13:35:41

Kedves Zsolt, csak most fedeztem fel a blogodat. Nagyon örülök neki, rengeteg új adalékot olvastam rajta a kiállításról, amely nagyon informatív és szép lett, ezúton is gratulálok.

Úgy hallottam, elért már hozzád a hír, hogy a falunk internetes honlapján ismertetőt írtam a kiállításról: csomorihirek.com/hirmozaik-110605vasut.htm . Most ugyanazt kicsit kibővítve a saját blogomra is felraktam, a magyar mellett angolul és spanyolul is, ha esetleg külföldi kollégákat érdekel: wangfolyo.blogspot.com/2011/06/ezt-hozta-vasut.html , riowang.blogspot.com/2011/06/this-was-brought-by-railway.html , riowang.blogspot.com/2011/06/esto-nos-trajo-el-ferrocarril.html , és hamarosan lesz kínai változata is. Ha a jövőben akár a Skanzenben, akár másutt olyan kiállítás van, amelyről érdemesnek tartod tudósítani, kérlek, hogy írj.

skanzenkurátor 2011.06.09. 14:48:47

Nagyon köszönöm! Nagyon tetszett az írásod, színes és informatív! A külföldi verzióknak pedig külön is örülök!
süti beállítások módosítása