HTML

Friss topikok

Éjszakai gondolat - rövid jelentés

2011.05.19. 00:14 :: skanzenkurátor

 Az elmúlt napokban szinte minden műtárgy megérkezett a múzeumba, és megkezdtük a tárgyak fotózását, így dokumentáljuk őket a kiállításba helyezés előtt. Eközben a Magtárban is gőzerővel folyik a munka, az installáció építése töretlenül zajlik, az építési munkának már a végén járunk, holnaptól a festők dolgoznak benne, és megkezdjük a printek elhelyezését is. A munka dandárja természetesen(?!) az utolsó napokra marad. Közben az utolsó korrektúrázást is elvégeztem a kiállítási kiadványokon, a nyomda megkezdte a katalógus nyomását. Látható, ezekben a napokban sincs unatkozás, egyszerre több szálon futnak az események.

Olyan ez, mint a házépítés, a megrendelő, a tervező és a kivitelező egyszerre dolgozik, néha menet közben is változnak a dolgok, pedig már hetek óta kész a forgatókönyv. Ezeket az apró változtatásokat nem számítva, a forgatókönyvben foglaltak alapján épül a kiállítás. Most készülnek a kép és műtárgy feliratok (magyar és angol lesz a kiállítás nyelve).

Azon töprengtem a napokban, hogyha kategorizálni szeretném a kiállítást, milyen csoportba sorolnám. Mondhatjuk, néprajzi, hiszen egy néprajzi múzeumba készül. Igen néprajzi témára fókuszálok. Történeti kiállítás, igen, hiszen a 19. század és a 20. század fordulója áll a kiállítás középpontjában: van benne technikatörténet (mégha nem is túl sok), és kultúrtörténet (abból már jóval több) is. Látogatóbarát, persze, milyen is lehetne egy jó kiállítás, mint hogy azokkal barátkozna, akiknek készül. Informatív, szórakoztató, látványos, szép, mindezekben reménykedünk, ez is a célunk. De arra gondolok, hogy egy picit önmagát is megmutatja a kurátor, igen ez a mi színpadunk, ahol a mi nyomunk is megmarad. De persze nem öncélúan, olyan ez, mint ahogy a festő vásznán a festő is megjelenik a színekben, a formákban, az üzenetben. Így van ez a kiállításban is, megjelenik benne a kurátor, a látványtervező és még a kivitelező is. Remélem jövő pénteken ez be is bizonyosodik!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr632915560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása