HTML

Friss topikok

A vasút fénykora - A vidék modernizációja

2011.05.13. 13:23 :: skanzenkurátor

Izgalmas napokat élek, elkezdődött az installáció építése a Magtárban, nyomdába került az első kiadvány. Az elmúlt napokban a kiállítás látványának megfelelően eltűntek az ablakok, épülnek a gipszkarton falak a kiállítótérben. Persze, ezek még nem a látványos munkák, de napokon belül azok is elkövetkeznek. Ilyenkor a kiállítótér, a látványtervező, a műtárgyraktár, a restaurátor műhely és az irodám között rohangálok. Miközben az utolsó korrektúrát készítettem a Skanzen Füzet sorozatunkban megjelenő a BCmot 422-es motorvonatunkat bemutató kötetnek, finiséhez érkezett a meghívó tervezése is. Hetek, de inkább hónapok óta vívódok a kiállítás címén. Számtalan beszélgetés, ötletelés után sem éreztem tökéletesnek a választást. Kezdetekben „A polgárosodás sikertörténete – a vasút” munkacímen futott a kiállítás tervezése, majd a „Modernizácó motorja” főcímmel egészült ki. Mindeközben persze szinte mindenki egyszerűen csak vasút vagy vasutas kiállításnak titulálta. Ma viszont véglegesen dönteni kellett, hiszen ha elindul a kiállítást felvezető közvetlen kampány, nyomdába kerül a meghívó: a végleges címet kell használni.

A vasút fénykora - A vidék modernizációja”

Köszönet Zöld barátomnak a címválasztásért!

Ez a cím fejezi ki leginkább a kiállítás mondanivalóját. Nem technikatörténeti, nem klasszikus vasúttörténeti kiállítást akarunk rendezni, hiszen ez nem feltétlenül a Skanzen feladata. (bár nagy volt a csábítás…) azt szeretnénk megmutatni, hogy a vasút a 19.-20. század fordulóján – amikor fénykorát élte, amikor évente több száz új vasútvonalat adtak át- milyen hatással volt a vidéki Magyarországra. Magyarország egyik aranykorának tekintett időszakban hogyan fejlődött a vidék, és ebben milyen szerepe volt a vasútnak, a legfontosabb tömegközlekedési eszköznek és áruszállító módnak. Tudjuk, hogy nem lehet feketén-fehéren bemutatni ezt a kort sem, nem szeretnénk rózsaszín felhőbe burkolni, de mégis azt domborítjuk ki ennek az időszaknak a történetéből, hogy a vasút építése és működtetése hogyan segítette a vidék fejlődését, modernizációját. És ez valóban sikertörténet volt, a vidék sikere is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://skanzenkurator.blog.hu/api/trackback/id/tr922900631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása